Jdi na obsah Jdi na menu
 


železník

10. 12. 2012

Jeho matka Želatina dala na svět celkem šest hříbat (Želka, Žeton, Žitomír, Žikava, Žerotín a Železník). Želatina se na dráze moc neprosadila. Měla velice slabou výkonnost, ovšem celkem velmi dobrý původ. Jejím otcem byl Le Loup Garou (FR). Železníkův otec Zigeunersohn patřil v NDR ke špičce na dráze a byl i velmi úspěšným plemeníkem. Startoval v 23 dostizích, z nichž 12 vyhrál.

V roce 1990 po kolizi s jiným koněm Železník upadl a dostih nedokončil. Naposledy startovala tato dvojice v roce 1992. Tento ročník Velké pardubické byl však ovlivněn demonstranty, kteří způsobili zmatek mezi koňmi. Železník doplatil na kolizi jiných dvou koní a ztratil svého jezdce. Pravidla už nedovolovala znovu nasednout a pokračovat v dostihu. Železník byl vyhlášen koněm roku v letech 1987, 1988 a 1991.

Kůň si později na vyjížďce zlomil korunkovou kost pravé zadní nohy a nemohl závodit. Ve Světlé Hoře se stal turistickou atrakcí. Zemřel ve vysokém věku 26 let. Za svou kariéru absolvoval 58 dostihů: 30× zvítězil, 9× byl druhý, jednou třetí, jednou čtvrtý, dvakrát pátý, výhry činily 1 723 800 korun.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář